Leszek Miller zapowiada na poniedziałek projekt liberalizujący prawo aborcyjne!

dodano 2012-10-20 17:04 w kategorii: Kraj

Już w poniedziałek Klub Poselski SLD złoży w Sejmie projekt ustawy o świadomym rodzicielstwie liberalizujący przepisy aborcyjne – powiedział na spotkaniu w Olsztynie szef SLD.

Nasz projekt dopuszcza przerywanie ciąży do 12 tygodnia – mówili w zeszły czwartek politycy Sojusz na specjalnej konferencji w Sejmie.  Dziś Miller potwierdził, że projekt będzie złożony już w poniedziałek. Po zapowiedzianych 12 tygodniach aborcja ma być możliwa tylko w trzech przypadkach. Po pierwsze gdy ciąża zagraża życiu lub zdrowiu kobiety, po drugie gdy jest wynikiem czynu zabronionego oraz po trzecie gdy płód jest ciężko i nieodwracalnie uszkodzony. Nasza propozycja zakłada także refundację środków antykoncepcyjnych oraz trzech prób zabiegu in vitro ze środków  Narodowego Funduszu Zdrowia. Dodatkowo znajdzie się też finansowanie edukacji seksualnej już od pierwszej klasy szkoły podstawowej – powiedział w sobotę Leszek Miller.

Intencją tej ustawy jest „ucywilizowanie” stosowania w Polsce aborcji, bo obecne przepisy antyaborcyjne należą do jednych z najbardziej dyskryminujących w całej Unii Europejskiej – dodał Przewodniczący Sojuszu. Nie jest prawdą, że obecna ustawa była efektem kompromisu zawartego w latach 90-tych. Było to jedynie narzucone zdanie prawicowej większości w parlamencie – stwierdził. SLD chce dać szansę rehabilitacji tym posłom PO, którzy zagłosowali za skierowaniem do dalszych prac w izbie projektu Solidarnej Polski, zaostrzającego obecnie obowiązującą ustawę.

Oprócz tematu związanego z ustawą o świadomym rodzicielstwie szef SLD wziął udział w konferencji o tematyce społeczno-gospodarczej oraz możliwościach rozwoju województwa warmińsko-mazurskiego, którą zorganizowała Rada Wojewódzka Sojuszu. Zwrócono uwagę na potrzebę współpracy z obwodem kaliningradzkim. Miller w tej dyskusji powiedział, że gdyby z województwa warmińsko-mazurskiego udało się stworzyć coś na kształt pomostu między Unią Europejską, a Federacją Rosyjską, to wszyscy by na tym skorzystali. Przewodniczący odbył też spotkania z działkowcami, z którymi rozmawiał o nowelizacji ustawy o rodzinnych ogrodach działkowych.