Leszek Miller w Świnoujściu. SLD znów w akcji!

dodano 2012-08-25 14:41 w kategorii: Kraj

W dniu 23 sierpnia Przewodniczący SLD Leszek Miller przebywał w Świnoujściu. Towarzyszyli mu posłowie: Grzegorz Napieralski oraz Leszek Aleksandrzak. Gospodarzem wizyty była Joanna Agatowska - wiceprzewodnicząca SLD i przewodnicząca SLD w Świnoujściu.

Wizytę rozpoczęło prawie dwugodzinne spotkanie z przedstawicielami 9 związków zawodowych świnoujskiej gospodarki morskiej. Tematem spotkania była dyskusja na temat planów konsolidacji Morskiej Stoczni Remontowej S.A ze Szczecińską Stocznią Remontową Gryfia S.A, przeciwko czemu protestują wszystkie związki zawodowe oraz mieszkańcy Świnoujścia. Kolejnym tematem podnoszonym przez związki zawodowe Portu Handlowego Świnoujście były zmiany w Ustawie o portach i przystaniach morskich. Przewodniczący w rozmowie ze związkowcami zadeklarował pełne poparcie dla ich stanowiska i zadeklarował interwencję parlamentarną w tych kwestiach. Następnie Przewodniczący i posłowie spotkali się na obiedzie z działaczami Sojuszu Lewicy Demokratycznej w Świnoujściu  i Prezydentem Miasta Świnoujście Januszem Żmurkiewiczem (SLD). Tematem spotkania były sprawy lokalne, w tym szczególnie plany prywatyzacji Uzdrowiska Świnoujście S.A – kolejnego dużego i ważnego zakładu pracy w mieście. W godzinach popołudniowych Leszek Miller spotkał się z mieszkańcami  Świnoujścia. W spotkaniu uczestniczyło przeszło 100 osób, a tematyka spotkania dotyczyła spraw bieżących życia społecznego i gospodarczego naszego kraju.

Najwięcej jednak emocji wśród gości i mieszkańców Świnoujściu wzbudził kilkugodzinny spacer L. Millera przez świnoujską Promenadę i plażę, który spotykał się z ogromnym zainteresowaniem wszystkich i przejawami powszechnej sympatii ze strony zarówno starszego jak i młodszego pokolenia. Wielu spacerowiczów nie mogło uwierzyć własnym oczom widząc Leszka Millera przechodzącego obok i chętnie rozmawiającego z każdym zainteresowanym. Wspólnym zdjęciom, rozmowom  i autografom nie było końca.
Do zobaczenia panie Przewodniczący!źródło: www.eswinoujscie.pl

Foto. Joanna Ignaciuk